We Challenge the Challenge

Morocco Desert Challenge

Morocco desert Challenge (MDC) is een race, een echte competitie tijdens dewelke je de strijd aangaat met de elementen, het martiaal en jezelf. Met 30 race trucks, meer dan 110 4×4’s, buggy’s, SSV’s en meer dan 50 motoren en quads aan de startlijn, is de MDC uitgegroeid tot de tweede grootse rallyraid ter wereld.

Niet alleen, is de MDC een avontuur vol afwisseling, met snelle pistes, technische stukken, wijde Afrikaanse vlaktes, veel duinen, zoutmeren en legendarische Dakar-pistes, het biedt bovendien een unicum in de rally-raid wereld: 0 kilometer liaison tussen de start van de eerste special en de finish van de laatste proef. Inderdaad: geen verbindingen, alleen maar pure rallybeleving.

 

De organisatie van de MDC 2019 bestaat uit 170 mensen.

 

Beheer & financiën                                        4 mensen

Catering                                                           31 mensen

Logistiek                                                          23 mensen

Medici                                                              12 mensen

Sweepers                                                         15 mensen

Race & CP’s                                                      33 mensen

Pers & fotografen                                           25 mensen

Brandstof service                                            9 mensen

Helicopter                                                        4 mensen

Beveiliging                                                        5 mensen

Verschillende lokale helpers                          9 mensen

Dag één zaterdag 13 april

Plage Blanche – Abetteh (proloog)

Liaison naar de start = 260 km
Afstand Special 1 = 218 km

De echte start van de rally wordt gegeven op het legendarische “Plage Blanche”, 250 KM ten zuiden van Agadir. We starten met de adembenemende 25 km « flat out » bij laagtij op een maagdelijk strand aan de Atlantische Oceaan. Vanaf dan verandert het parcours. Tovenaar Jean-Claude Kaket leidt ons via nieuwe, zanderige pistes naar het zuiden. Dag 1 wordt een perfecte introductie-mix van strand, enkele duinen, WRC proeven, gravel en zanderige paden. Een schitterende proloog van 200 km om de machines te testen en startposities voor de volgende dag te bepalen.

Dag twee zondag 14 april

 

Abetteh – Smara

Afstand Special 2 = 402 km
Liaison = 0 km

Een eerste lange, volledige nieuwe etappe brengt ons diep in de Marokkaanse sahara. We starten met zanderige tracks en nemen dan een oude, vergeten Dakar piste richting zuiden, nog ver voorbij La’ayoune. Hierna volgt een afwisseling van kronkelige, snelle pistes met ontelbare passages door
zanderige oueds en witte vlaktes « hors piste » en op cap.

 

Dag drie maandag 15 april

 

Smara – Assa

Afstand Special 3 = 372 km
Liaison = 0 km

Nieuwe tracks ook in eptappe 3 : zowel snel als technisch, zanderig als hard. Soms waan je je in zwart Africa. Valleiën vol bomen en dieren alsof je rijdt in de Afrikaanse savanne. Maar ook talrijke oueds, slingerende paden en opgedroogde zoutmeren. Op het verplichte militaire checkpoint zal je onder luid
applaus ontvangen worden. De chef vertelde ons dat hij al 10 jaar aan het wachten is tot er nog eens
een rally langs zijn post passeert.  

Dag vier

 

Assa – Foum Zguid

Afstand Special 4 = 425 km
Liaison = 0 km

Een nieuwe variant op de traditionele Dakar piste, de doorsteek van de grote militaire zone in zuid Marokko. Een verlaten maar prachtige passage, waar afgezien van de militaire checkpoint niemand leeft. Snelle tracks op harde grond (grote sprongen). Een ideale speelplaats voor een echte cross-country rally.

Dag vijf

Foum Zguid – Zagora

Afstand Special 5 = 308 km
Liaison = 0 km

Vandaag wordt je geduld beloond. Op de agenda : zand, zand en nog eens zand. Na een doorsteek van Lac Iriki doorkruisen we het volledige Erg Chebbi van oost naar west en van noord naar zuid. Na enkele kilometers over zanderige pistes duiken we opnieuw een duinenzee in ;  deze keer een nooit eerder betreden Erg ten zuiden van Mhamid. Op adem komen doen we in ons bivak bij de « Dune de Tinfou », niet ver van Zagora.

Dag zes

 Zagora – Merzouga

Afstand Special 6 = 370 km
Liaison = 0 km

Opnieuw een woestijnklassieker met voor elk wat wils, vakkundig door elkaar gegooid door onze wedstrijddirecteur. De zandvlaktes nabij Marabout, de canyon van MHarech, de duinen van Ouzina, nog wat slingerende zand- en steenpistes richting Merzouga en eerste doorsteek van Erg Chebbi om de dag mee af te sluiten. Spektakel gegarandeerd.

 

Dag zeven

 Merzouga – Bouarfa

Afstand Special 7 = 427 km
Liaison = 0 km

Ene laatste dag met duinen, maar eentje voor de dapperen: we starten met de noord-zuid doorsteek van Marokko’s hoogste duinenzee, Erg Chebbi, gevolgd door een tweede duinenreeks van Erg Znaigui. Vanaf hier veranderen we onze “cap-koers” en via een mix van zanderige oueds en snelle pistes rijden we noordwaarts.  Op het menu staan de vlaktes van Hamada en een klein stukje van het Rekkam-plateau. Met technische tracks in de morgen en navigatie en driften in de namiddag.

Dag acht

 Bouarfa – Oujda – Saïdia

Afstand Special 8 = 219 km
Liaison = 0 km

De allerlaatste etappe is traditioneel iets korter. En toch zit het venijn hem vaak in de staart. Een wirwar van moeilijk zichtbare pistes door akkers en bossen zorgen voor moeilijk navigatie. Focus is hier van primordiaal belang want de etappe is relatief snel. Iets ten zuiden van Oujda staat voor de laatste keer de finishboog … en champagne!